En tur till Växjö

Växjöåttan

Sista dagen i maj hoppade jag på bussen för att åka en sväng till Växjö. Dagen innan hade jag googlat fram en runda som kallas för Växjöåttan, där promenerar man som i en åtta runt Växjösjön och sjön Trummen, det blir en runda på totalt 8km, riktigt trevligt.

Teleborgs slott

Vid Trummens strand ligger Teleborgs slott, och det är ett riktigt Törnrosa slott, det är så fint, tycker jag. Det är nu 21 år sedan jag själv kände mig som Törnrosa, när jag skred upp för slottstrappan i min kornblå balklänning (lyckades leta upp en bild på klänningen). Slottet har en fin historia, och texten nedan är lånad från Teleborgs slott. Idag driver man slottet som hotell- och konferensanläggning.

”Den lite excentriske greven Fredrik Bonde af Björnö lät bygga Teleborgs Slott som morgongåva till sin unga hustru Anna Koskull. Slottet var inflyttningsklart år 1900 och uttrycket ”Vad gör inte en Bonde för sin Koskull” blev bevingat bland växjöbor. Endast det bästa var nämligen gott nog för Fredrik Bonde och han sparade inte på något för att ge sin trolovade någonting alldeles extra.”

Photo by Susan 2019-05-31

10 tankar om “En tur till Växjö

  • Ja, det kan man verkligen undra, hur klarade vi oss egentligen? Svårt att föreställa sig nu. En riktigt trevlig runda, och vädret var ju med mig också. Jag gillar också blått, och klänningen hänger i min garderob, (jag sydde den själv, det var billigast så)… men jag vet inte om jag kommer i den fortfarande, får nog prova nån dag. Ha en riktigt härlig lördag, kram Susan!

   Gilla

  • Ja, det blev en riktigt härlig runda, och vill man inte gå så långt, kan man ju ta en sjö i taget 🙂 Det är ju väldigt vackert runt Växjösjön, kanske inte lika fint runt Trummen, men där har man ju slottet som höjdpunkt. Kram!

   Gilla

 1. Vilken underbar promenad det verkar ha varit! Så vackra bilder du hade med dig i kameran hem: det magiska trädet, det sagoaktiga slottet och så fotot på bänken, jättelyckat med blommorna i förgrunden och bänken som bara anas i profil. Jag kan se dig skrida uppför trappan i din vackra blå klänning – var det en studentbal eller vad? Jättefin bildserie!!

  Gillad av 1 person

  • Riktigt trevlig runda, med flera små guldkorn på vägen, den runda kan det nog bli fler gånger, vid en annan årstid kanske. Åhh, tack så mycket, det magiska trädet är min favorit. Vi hade bal när jag pluggade på högskolan, det var nog andra året, tror jag… först tänkte jag inte gå, eftersom jag var lite äldre än många av dom andra. Men tänkte samtidigt att jag kanske inte blir bjuden på bal fler gånger, så då passade jag på, och det var ju lite mysigt eftersom vi skulle ha balen på slottet. Jag ångrar inte att jag gick, det blev en trevlig upplevelse ❤

   Gillad av 1 person

Skriv gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s