Beskära mera…

Det är väldigt sällan jag beskär mina bilder, ska kika lite mer på det, tror jag. Genom att beskära dina bilder så kan du renodla bilden, och få bort störande element som kanske gör bilden rörig. Det kan även vara ett sätt att snitsa till kompositionen, eller ändra fokuset. Sammanfattningsvis tycker jag nog att det är lite roligt, och kommer nog att beskära mera, nedan följer några exempelbilder 🙂 Hur gör du? Brukar du beskära dina bilder? …och vad är det som får dig att göra det?


Första bilden har jag beskuret för att den skulle bli mindre rörig, och här har jag även ändrat till stående format, blev ganska bra, tycker jag, och det blir mer fokus på stenarna 🙂 Vilken av bilderna tilltalar dig mest? Före eller efter? Själv gillar jag efterbilden 🙂


Andra bilden har jag beskurit för att renodla bilden lite, och för att få mer fokus på stenarna. Blev ganska nöjd 🙂 Vad tycker du?


Tredje och sista bilden beskar jag för att få bort trädet i vänsterkanten, och för att få bort pinnen vid träd nummer två. Här tycker jag dock att djupet i bilden försvinner och det blir ett sämre resultat, så här föredrar jag originalet. Vad tycker du?


Det här blev visst värsta frågestunden, roligt, tycker jag, och tusen tack på förhand för att du tar dig tid att besvara mina frågor 🙂

Jag avslutar det här inlägget med ännu en fråga;  vad tycker du om sådana här frågestunder? Hiss eller diss? Jag som frågeställare tycker det är väldigt roligt att höra hur andra tänker i olika situationer. Ha en fortsatt trevlig dag!

Photo by Susan 2020-01-19/2020-02-08

19 tankar om “Beskära mera…

 1. Jag beskär ofta bilder för att få bort något som inte passar in eller för att komma nära ett motiv.
  Det är roligt att läsa hur andra gör.
  Ha en fin kväll

  Gillad av 1 person

 2. Hm, jag är nog lite så där så jag vill försöka få till bilden direkt i kameran, utan vare sig för mycket redigering eller beskärning. Det är det som är utmaningen, och också det roliga med fotograferandet, som jag ser det. 🙂 Och med digitaltekniken är det ju så lätt att ta om bilden, om man inte är nöjd. Massor av bilder åker direkt i papperskorgen, men samtidigt så är det är ju det man lär sig på 🙂 Men det händer att jag beskär någon bild någon gång. Det kan vara något som stör som man inte sett förrän man får upp bilden på datorskärmen. Huvudsaken är att man har roligt med sina bilder och sitt fotograferande och att man gör på det sätt som passar en själv bäst 🙂

  Gillad av 1 person

  • Tusen tack för ditt svar 🙂 …det är så roligt att höra hur andra tänker. Det är ju smidigt i det digitala samhället när vi kan ta hur mycket bilder som helst, för att sen bara radera dom vi inte är nöjda med, trial and error. Visst är det en utmaning att få till bilden från början, det är verkligen jätteroligt 🙂 …jag älskar att vara ute med kameran och fotografera, men jag är ju lika såld på bildredigering, tycker det är såå kul 😀 …och precis som du skriver så är det viktigaste att man har roligt med sina bilder, och gör det som passar en själv bäst 😀 Tack igen och trevlig fredag!

   Gillad av 1 person

 3. Roligt med frågestund.
  Jag tar ju bara kort med min mobil och då knäpper jag kort här och där och när jag kommer hem behåller jag de som känns klara andra raderar jag eller beskär. Jag tycker att det är roligt att beskära bilder. Ofta beror det på att jag vill komma nära.
  Första bilden, där tycker jag bäst om originalet, men det handlar ju oftast om vad vi tycker att vi vill få fram. Jag tycker originalet är bäst här.
  Den andra bilden, där tycker jag den är bäst som beskuren, då känns den lugnare och fokus kommer på de mossiga stenarna.
  Tredje bilden skulle vara väldigt fin om man bara såg den beskuren. Men nu när jag ser originalet tycker jag att det blir bättre, det ger så fint djup i bilden och skuggorna kommer fram. 😊👍

  Gillad av 1 person

  • Åhh, vad roligt att min frågestund uppskattas 🙂 …det är roligt att höra hur andra tänker, och tack för att du tar dig tid med mina frågor 🙂 Dagens mobiler har ju fantastiska kameror, och jag fotar också en del med min mobil, speciellt när jag är ute och reser, ibland är det skönt att bara lämna kameran på hotellrummet, men nu har jag ju en lillekamera som är smidig att bära med sig 😀 Tack för kommentarerna på bilderna 🙂 Önskar dig en fin fredag!

   Gilla

  • Det är ju roligt att få till bilden redan i kameran 🙂 …jag beskär nästan aldrig mina bilder, men ska testa mig fram lite nu och se vad det kan göra med olika bilder, spännande! Önskar dig en fin fredag och en trevlig helg!

   Gillad av 1 person

 4. Jag tycker det är kul med såna här frågor … för då tänker jag efter lite på hur jag gör själv …
  Jag beskär inte heller så ofta, mest när jag vill komma närmare ett motiv, eller när något stör helheten.
  Bild 1 och 3 gillar jag bäst som original, men beskärningen av bild 2 lyfter fram den mossiga stenen fint!

  Gillad av 1 person

  • Åhh, vad roligt att höra att du gillar frågorna 🙂 …och precis som du skriver så tänker man till lite. Tusen tack för kommentarerna på bilderna 🙂 Önskar dig en fin fredag och trevlig helg!

   Gilla

 5. Glömde de andra frågorna i hastigheten. Jag tror inte att jag skulle beskära så mycket som du gjorde i första bilden och inte heller på samma sätt som i andra bilden men det är det som är det roliga att vi alla gör olika, förhoppningsvis. Angående den tredje bilden håller jag med dig, djupet och de långa skuggorna försvinner med beskärningen, då får man tåla det man ville avlägsna, eller helt sonika ta om bilden om man kan, vid ett annat tillfälle. Det mest irriterande vid fotografering i städer tycker jag är alla stolpar och skyltar. Ibland kan man genom att försöka backa, ändra läge, testa olika vinklar och liknande undvika dem, få dem att försvinna bakom en trädstam eller helt sonika ge skylten en roll i bilden. Men har ju inte alltid den tiden så sista knepet är beskärningen om eländet står så till att det går. Jag röstar för en knapp för fotografer så att skyltarna försvinner ner i underjorden medan man fotar.

  Frågor är kul, men här kanske de hopade sig, haha.

  Gillad av 1 person

  • Ha ha, roligt att du gillar frågorna, men nu dröjer det nog ett tag till nästa frågestund, hi hi 🙂 Jag brukar sällan beskära mina bilder, men tänkte jobba lite mer med det, och se vad som händer med bilden, och det var väldigt roligt att höra vad andra tycker om beskärningen av mina bilder, så olika vi tänker, och det är ju det som gör oss unika, jättekul 🙂 Dock håller jag med dig till fullo när det gäller stolpar och trafikskyltar, och dom finns ju överallt, där man minst vill ha dom. Jag försöker också flytta mig, eller gömma dom bakom något, OM tid finnes. Jag röstar också för en sådan knapp – hade varit perfekt 😀 Tusen tack för att du tog dig tid och besvarade min frågor!

   Gillad av 1 person

 6. Jag beskär ofta. Beror på allt möjligt. Ibland är kompositionen ändå inte så som jag har tänkt mig. Ibland är något i vägen, ibland vill jag att blicken dras åt ett annat håll…. finns många anledningar.
  Till dina exempel. Bild 1 och 2 hade jag låtit vara. Bild 3 är mycket bättre än originalet (tycker jag).

  Gillad av 1 person

  • Roligt att höra hur andra tänker 🙂 …och tack för att du kommenterade mina beskurna bilder, kul att alla tänker så olika, och det är ju det som gör oss alla unika 🙂 Ha det bra!

   Gillad av 1 person

 7. Trevlig med ”frågestund” givande tycker jag. Håller med dig i bild ett och två de vinner helt klart på beskärningen. Bild tre skulle jag pröva med att precis ta bort trädet rill höger alltså inte fullt så mycket som du gjort prov om det skulle bli bättre.

  Gillad av 1 person

  • Roligt att du gillar frågestunden 🙂 Alltid roligt att höra och ta del av andras erfarenheter och råd, tusen tack! …beskärningen blev ju inte alls bra på den tredje bilden, testade enligt ditt förslag, och på det viset behåller jag djupet i bilden, tack igen!

   Gilla

Skriv gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s