Nya vägar…

Jag har sedan jag började blogga igen bara haft kameran inställd på halvautomatiska lägen, och fotat i JPEG, men nu var det dags att steppa upp lite. I lördags ställde jag om kameran till manuellt läge och ändrade filformatet till RAW, hoppade sedan på cykeln och trampade iväg. Solen tittade fram på eftermiddagen och jag kände hur solen värmde, såå skönt.

Fick med några bilder hem, som jag redigerade i Lightroom, men jag tycker att redigeringen tar lite längre tid när man har RAW-filer, och jag får inte till det riktigt som jag vill. Det är säkert en vanesak, det gäller väl bara att öva och åter öva 🙂

Nu blir jag lite nyfiken på hur du gör, alltid roligt att höra andras syn på olika saker 🙂 Fotar du i manuellt läge? Fotar du i JPEG eller RAW? Vilket program använder du för bildredigering? Du som bara fotar i RAW, tycker du också att redigeringen tar lite längre tid? Tusen tack för att du tar dig tid med frågorna 🙂 Ha en fin dag!

Photo by Susan 2020-02-08

22 tankar om “Nya vägar…

 1. Canon 80D mitt kan begge to, RAW og JPG.
  Med JPGs har jeg ett god overblikk av fotoer mitt.
  Men det går bedre med RAW hvis man vil noe forandre på bildet.

  Jeg skriver om helgen noe på bloggen min.

  Gillad av 1 person

  • Jag kan också välja att spara i båda filformaten, men tycker det blir så många filer då 😀 …så nu tänker jag bara spara i RAW-format ett tag, får se om man kan få in någon bra rutin för det, och jag tänker att det är ett sätt att utveckla bildredigering. Då ska jag in och läsa din blogg. Ha en fin torsdag!

   Gilla

  • Det blir ju en längre väg till bilden, men du kan ju påverka den betydligt mer än om du fotar i JPEG, för mig är det en rolig utmaning 🙂 Ha en bra dag!

   Gilla

 2. Fina, talande bilder! Min kamera går inte att fota RAW- bilder med, så jag har ingen aning 🙂
  Oftast använder jag halvautomatiska lägen … men det beror på … ibland måste man ta helt manuella, men jag är av naturen lat … och inte helt bekväm med det 🙂
  Vanligtvis använder jag gratisprogrammet PhotoScape, räcker gott och väl till det jag behöver – men annars PhotoShop Elements 13 …

  Gillad av 1 person

  • Åhh, tack så mycket Anki 🙂 Vad skönt då slipper du det problemet 🙂 …men det är samtidigt lite spännande. Jag är också lite lat av naturen, och man kommer långt med dom halvautomatiska lägena, och det är bra när det gäller ögonblicksbilder, ibland glömmer man (läs jag) att ändra nån inställning och bilden blir inte alls bra och ögonblicket försvann. Allt har ju en fram och en baksida 😀 Tack för dina svar och ha en fin torsdag!

   Gillad av 1 person

  • Det är bra att man kan spara i båda filformaten samtidigt, det funkar på min kamera också. Visst är det roligt, men det tar ju lite mer tid 😀 Tack för ditt svar och ha en fin torsdag!

   Gilla

 3. Alltid manuellt. Tycker man får mer kontroll då. Aldrig Raw. Jag har Raw i kameran men har aldrig provat det. Tycker inte jag behöver det. Kanske om man är yrkesfotograf, annars duger jpg fint, men som sagt, jag har aldrig provat Raw så jag vet egentligen inte 🙂
  Redigerar i Photoshop, en äldre version som räcker till mina behov 🙂
  När jag använder ”lillekameran” blir det för det mesta autoläge.

  Gillad av 1 person

  • Tusen tack för dina svar 🙂 Roligt att höra hur andra tänker och gör. Jag kan ännu inte säga att jag har bättre kontroll när jag fotar i manuellt läge, ha ha – det kommer väl med tiden (hoppas jag). Man kommer ju väldigt långt med JPEG-formatet, och det känns lite bökigare med RAW-formatet, men min tanke är att det är ett sätt utveckla bildredigeringen, vi får se hur det slutar 🙂 …tröttnar kanske och återvänder till JPEG. Det är ju bra att det finns olika lägen att välja mellan, i min lilla kamera finns inte manuellt läge, bara P och A, men det räcker gott, för den är liten och smidig! Photoshop är ett komplext men roligt program 🙂 Tack igen och ha en trevlig torsdag!

   Gilla

  • Photoshop är ett roligt program 🙂 …bildredigering tar väldigt mycket tid, men är samtidigt väldigt roligt, tycker jag 😀 Ha en fin kväll, kram!

   Gilla

  • Det är många som bara fotar med sina mobiler, och det blir ju väldigt bra bilder 🙂 Själv tycker jag ju att det är jätteroligt med knappar och spakar, och ändra och testa, men då ska man ha gott om tid och kunna göra det i lugn och ro 🙂 …oftast när jag är ute och reser så använder jag bara halvautomatiska lägen, för då har man inte alltid tid att fixa och trixa 😀

   Gilla

  • Vilket man inte heller behöver, JPEG funkar ju hur bra som helst 🙂 Jag har fotat lite i RAW tidigare, men inte riktigt fastnat, så vi får se hur länge jag håller på den här gången. Tack så mycket!

   Gillad av 1 person

 4. Tar otroligt mycket plats att fota Raw både i kameran och även på hårddisken. Dessutom måste man Lightroom eller annat program för att kunna se bilderna i sina filer. Eller så väljer man både raw och JPG. Jag har testat båda och och jag finner JPG smidigare.
  Jag fick ingen aha upplevelse av raw.

  Gillad av 1 person

  • Ja, det blir otroligt stora filer, det är helt galet, och dessutom måste man ju ha ett program för att kunna se bilderna. Jag har fotat lite i RAW för några år sedan, men det blev inte så långvarigt, det tar ju lite längre tid, och känns inte lika smidigt – vi får se hur länge jag står ut den här gången 😀

   Gillad av 1 person

Skriv gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s