Photoshoprecept à la Sanna #4


Dagens recept:

Det finns verkligen många sätt att göra om sina bilder till svartvitt, som också ger olika resultat. Med hjälp av övertoningskarta i Photoshop skapar du snabbt och lätt en svartvit bild med ett riktigt bra resultat.

Hur gör du när du skapar svartvita bilder? Brukar du kanske ställa om kameran och fotografera i svartvitt? Berätta gärna om du vill… 🙂

Photo by Susan 2019-05-31


Alla Photoshoprecept jag testar samlar jag i kategorin nedan

17 tankar om “Photoshoprecept à la Sanna #4

 1. Jag fotograferar enbart med mobilen. En IPhone 11 Pro.
  Jag har lämnat alla tredjeparts appar och använder enbart Apples app ”Bilder”. Fotar enbart i färg men använder ofta svartvitt filter. Ändrar kontrast, skugga och lite annat för att få bilden levande.

  Gillad av 1 person

 2. Hej,
  du har varit inne och tittat på min Björbild-blogg. Välkommen. Hoppas någon bild ser bra ut. Jag stoppade in adressen till dig i ”kollegor i bloggosfären” i högermarginalen på bloggen.

  Angående svartvitt så höll jag på med det under kemikalie- och kopieringsapparat-tiden och blev faktiskt rätt trött på det. Tyckte aldrig, eller åtminstone inte så ofta, att framkallning och kopiering blev något vidare. Fast under senare år har jag lagt upp en del av gamlingarna på bloggen – de har väl ett visst historiskt värde. Jag tycker faktiskt att gamla färgbilder med sina rätt milda färger känns trevligare. Skärpan är väl inte alltid så häftig som i digitalbilderna av idag, men det kan ju ibland kännas som om man ser bakåt mot ett förflutet som börjar bli lite suddigt i konturerna … .

  Gillad av 1 person

  • Hej Björn!
   Man ramlar in på olika bloggar när man scrollar runt, och det var väl så jag hittade till dig, och där finns absolut bilder som tilltalar 🙂 Tack för att du har lagt en länk till mig i din blogg!

   Om jag förstår dig rätt så har du tidigare fotat analogt och själv framkallat dina egna bilder (rätta mig om jag fattar fel :-D). Det låter spännande tycker jag!

   Jag gillar svartvita bilder mer och mer, tycker det ger ett avskalat intryck, som ibland förhöjer bilden. Dock fotar jag sällan i svartvitt, har testat nån gång, men får inte den rätta känslan vid fotograferingstillfället. Ha en trevlig söndag!

   Gilla

   • Tack detsamma!

    Jo, jag försökte fotografera med en systemkamera Minolta, framkalla och kopiera i svartvitt under senare delen av 70-talet. Det blev sällan bra vare sig med framkallning eller mörkrumsarbete, men negativen finns kvar och dem har jag skannat till datorfiler. Då kan man ju vidarebehandla och kanske gömma bort vissa skavanker. Men jag föredrar digitalfotografi vad det gäller bildhantering. Däremot tror jag att det kan vara bra att ha lite gammaldags kamerabehandling i bakhuvudet även idag. Förr fick man tänka mer på att komponera bilden i huvudet innan man tryckte på avtryckaren.

    Gilla

 3. Jag fotar enbart i färg och konverterar dem till svartvitt i mitt redigeringsprogram. Kan få finjustera lite med kontrast och ljus. Har arbetat med lager i PS för länge sen, men tycker det är krångligare.

  Gillad av 1 person

  • Jag har testat att fota i svartvitt nån enstaka gång, men jag får inte samma känsla när jag fotar då… så jag fotar också alltid i färg. Tack för ditt svar, alltid roligt att höra hur andra gör 🙂 Ha en härlig söndag!

   Gillad av 1 person

 4. Før jeg kjøpte digitalkamera, brukte jeg også svart-hvitt filmer til tradisjonelle kameraen. Jeg sendte filmene til et laboratorium og de kom fremkalte tilbake.
  I dagen bruker jeg bare digitalkamera og leke med et grafisk dataprogram.

  Forrige måned fant jeg gamle svart-hvit negativer fra svigerfaren min. Nå vil jeg prøve å lage bilder med forstørrelseapparat, kemi, fotopapir, mørkerommet osv.
  Jeg ha’kke noen peiling hvordan det virker ennå, men det skal bli spennende…

  Gillad av 1 person

  • Jag minns inte att man köpte svartvit film, men det är klart att man gjorde, men själv fotade jag bara med färgfilm, och skickade för framkallning …men idag fotar jag bara digitalt, och alltid i färg – har provat att fota i svartvitt, men det passar inte mig 🙂

   Spännande med de gamla svartvita negativen, hoppas att det blir bra, lycka till 🙂

   Gillad av 1 person

  • Tack för ditt svar 🙂 Jag fotar också i färg… har testat att fota i svartvitt ett par gånger, men tycker det är knepigt av nån underlig anledning.

   Gilla

Skriv gärna en kommentar!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s